غار شاپور کجاست؟

استان فارس از جمله مهمترین مناطق گردشگری تاریخی و باستانی ایران است. در شهرستان کازرون، واقع در این استان، غاری به نام غار شاپور قرار گرفته است که یکی از مهمترین غارهای طبیعی و تاریخی کشور است و از دو جنبه ی تاریخی و طبیعی جایگاه ویژه ای دارد؛ این غار از غارهای بسیار پر اهمیت ایران است که به علت وجود پرتگاه، تاریکی و عمق زیاد تا کنون هیچ کس نتوانسته این غار را تا انتها طی کند، تمام زوایای آن را ببیند و غارهای درونی را کشف کند .
این غار باستانی در انتهای تنگه ای به نام تنگه ی چوگان در کازرون قرار گرفته و حدود 800 متر از سطح زمین فاصله دارد. در مورد غار حدس و گمانهای فراوانی وجود دارد و به عقیده ی برخی، قبل از دوره ی ساسانی این ناحیه، محل انجام آیینهای مذهبی بوده است و مراسمی در این محل انجام میپذیرفت یا قبل تر از آن محل سکونت دائمی یا سکونت گاه موقتی بوده است.
اما چرا به این غار، غار شاپور گفته می شود ؟
درون غار و تقریبا در نزدیکی دهانه و در 10 متری ورودی آن مجسمه ای از شاپور اول فرزند اردشیر بابکان ( بنیان گزار سلسله ساسانی ) وجود دارد، به همین علت این غار به نام شاپور نام گذاری شده است.این تندیس بر روی یک ستون چکیده ی عظیم که به طور طبیعی در غار قرار داشت با ظرافتی خاص تراشیده شده است به طوری که مشخصات چهره و نوع پوشش و حتی چین و چروک صورتش به خوبی نمایان است و شاهکار هنر پیکر تراشی ایران باستان را به نمایش گذاشته است این مجسمه حدود هفت متر ارتفاع و سه متر پهنا دارد و با گذشت 1700 سال هم چنان پا برجا مانده است اما بر اثر حمله اعراب به ایران و زلزله، آسیب هایی به مجسمه وارد شده و دو دست آن شکسته است اما سر مجسمه همچنان سالم باقی مانده است .
طبق گفته ی محققان، ساخت این مجسمه درون غار بی دلیل نبوده و به احتمال زیاد نشانی برای محو کردن اعتقادات گذشته مردم منطقه بوده زیرا از آنجایی که اردشیر و شاپور روش وحدت مذهبی را میان مردم در پیش گرفته بودند و برای محو کردن اعتقادات گذشته افراد، تندیس یا بناهایی احداث می کردند، مثلا اردشیر بابکان به منظور این امر آتشکده ای بزرگ نزدیک غار نیاسر احداث کرد؛ شاپور اول نیز برای ادامه ی این سنت اقدام به ساخت مجسمه ای از جنس طبیعی درون این غار کرد. علاوه بر این مجسمه، در دیواره های ورودی، نقش برجسته هایی تراشیده شده بر روی سنگ به چشم می خورند که مربوط به دوره ساسانی می باشند، همچنین آثار مهمی چون کوزههای سفالی شکستهای، با مشخصات سفالینههای ساسانی در این ناحیه کشف شده که می توانند دلیل محکمی برای ارتباط ساخته ها و نقوش موجود در غار به دوره ی ساسانی باشند. غار شاپور در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است .
مرمت و بازسازی مجسمه و تغییرات ایجاد شده
در قرن پیش؛ بر اثر زلزله، مجسمه واژگون شده و آسیب زیادی به آن وارد میشود اما در سال 1336 توسط ارتش مجسمه به حالت اول برگردانده میشود و قسمت های شکسته شده بر روی سکویی در کنار مجسمه قرار میگیرد.اما این مرمت توسط افراد کار آزموده و طبق اصول باستان شناسی انجام نشده و در اصل هیچ گونه عملیات مرمت اصولی و استحکام بخشی برای حفظ این تندیس انجام نشد، در آن سال ارتش برای بازدید راحت گردشگران از این مجسمه، 230 پله از سنگهای کوه ایجاد کرد چون مسیر بالا رفتن از کوه، به علت شیب تند، صعب العبور بود؛ همچنین دو کتیبه سنگی در دهانه غار ایجاد کرد که یکی از کتیبه ها در مورد نحوه ی بازسازی مجسمه ی شاپور و دیگری، ترجمه ی کتیبه شاپور در نقش رجب است.
مشخصات غار شاپور
غار، درون کوهی از میان کانی ها، به وجود آمده است. این کوه به شکل نیم دایره تنگه چوگان را در بر گرفته. قبل از رسیدن به غار، آثار قلعه ای نمایان است که گویا محل نگهبانی از شهر بوده. کمی جلوتر از آن، غار قرار گرفته و طول دهانه ی آن 30 متر و ارتفاع آن 15 متر می باشد، حدود 80 متر از این غار قابل دسترسی می باشد که سطحی نسبتا هموار دارد و دیوارهای آن به صورت صاف و هموار تراشیده شده است. گفته می شود، شاید قصد استفاده از این ناحیه به عنوان کتیبه را داشته اند، در آخر، مسیر، به یک پرتگاه و آب انباری که در داخل سنگ کنده شده می رسد.
عده ای بر این باورند آبی که از سقف غار چکیده در این آب انبار جمع میشده و نیاز ساکنان اولیه غار را تامین میکرده، در این قسمت انواع چکیدهها، سنگ آبشارها و گودالی بزرگ به عمق 30 متر به چشم میخورد.در نزدیکی این گودال محلی مسطح که ظاهرا ساخته ی دست انسان است وجود دارد که کارشناسان آن را محل ذبح قربانی در هنگام اجرای مراسمات خاص میدانند. در داخل غار، با پله تراس هایی برای مشاهده هر چه بهتر مجسمه ایجاد کرده اند که مجسمه در وسیع ترین تراس قرار گرفته است.این غار ارزش بالایی داردو در میراث جهانی یونسکو به ثبت رسیده است .
در طرفین غار شاپور، دو غار دیگر به نام های غار مادر شاپور و غار مرمر وجود دارد که نسبت به غار اصلی، کوچکتر هستند.
دسترسی به غار چگونه است و غار شاپور کجاست؟
برای رفتن به این منطقه و بازدید از غار باید خود را به استان فارس برسانید و تا 30 کیلومتری کازرون و 4 کیلومتری تنگه چوگان، یا روستای تنگه چوگان، را با ماشین طی کنید. سپس برای بازدید، ادامه ی مسیر را با پیاده روی و کوهپیمایی چند ساعته سپری خواهید کرد.بهتر است قبل از طلوع آفتاب راهی این مسیر شوید.
آخرین مقالات






نظرات کاربران
با سلام و روز بخیر به همه همراهان سایت سفربانک استان فارس یکی از مهمترین منطقه گردشگری تاریخی و باستانی ایران در شهرستان کازرون این استان کاری به کار شاپور قرار دارد که از مهم ترین غارهای طبیعی و تاریخی است این غار بسیار خطرناک است به خاطر تاریکی و عمق زیادی کسی نتوانسته تا حالا تا پایان برود در دهانه این غار این مجسمه از شاپور اول قرار داده شده است برای همین به آن قاره شاپور گفته می شود همچنین در دیواره های ورودی و هم نقش های برجسته تراشی روی سنگ مربوط به دوره ساسانی وجود دارد مقاله بسیار جالب و هیجان انگیزی بود خیلی خوشم اومد ممنون از همه شما دوستان عزیز
با سلام و روز بخیر. غار شاپور در شهرستان کازرون در استان فارس یکی از مهمترین غارهای طبیعی و تاریخی کشور است این غار به خاطر پرتگاه و تاریکی و عمق زیاد تا به حال کسی نتوانسته تا انتهای آن را طی کند درون غار تقریباً در نزدیکی دهانه مجسمه شاپور اول قرار دارد علاوه بر این مجسمه در دیواره های ورودی نقش برجسته های تراشیده شده که مربوط به دوره ساسانی است ای میگویند آبی که از سقف غار چکیده در این آب انبار ها جمع میشود و نیاز ساکنان غار را تامین می کرده است برای رسیدن به این غار باید پیاده روی و کوهپیمایی چند ساعت انجام دهید.ممنون از مقاله خوبتان
سلام دوستان گرامی اسم غار شاپور رو اولین بار هست که میشنوم و خیلی جالب بود این مجسمه خیلی زیباست نمیدونستم همچین جاییم داریم کلا غار ها خیلی پر رمز و راز هستن که باید سالها بگذره تا بفهمن این غار راز و رمزش چیه م راه خروجی یا مکان های دیگ ش کجاست احتمالا یه در مخفی ای چیزی داره که باید خیلی کاووش کرد تا بع داخل غار نفوذ کرد کاش مجسمه دزدیده نشه و اگر خراب شد باز هم بازسازی بشه این ها سرمایه های ملی ما و شناسنامه تاریخ ما هستند.
خیلی عالی و هیجان انگیزه این غار من خیلی مشتاق شدم به این مکان برم و از نزدیک با این غار مهیج آشنا بشم و از همه بیشتر از وجود این مجسمه خیلی لذت بردم چون من علاقه ی زیادی به سنگواره ها و سنگ تراش های قدیم دارم چون انگار هنوز زندگی در آنها جاری هست و با نگاه کردن به این آثار میرم به همون زمانی که این مجسمه تراشیده شده است و حس خوبی بهم دست میده چون انگار در هر دوزمان هستم . من از شما تشکر میکنم بابت نوشتن این مطلب و جمع آوری این عکسها.
با سلام به تمامی شما دوستان سفربانکی عزیز من تابه حال نه نام غار شاپور را شنیده بودم و نه اطلاعاتی درباره ی این غار داشتم اما به لطف سایت عالی و خیلی خوب سفربانک توانستم آشنایی کامل با این غار پیدا کنم کسانی که مثل من اطلاعاتی درباره ی شهرها استان ها کشور ها و مکان های دیدنی ندارند پیشنهاد میکنم به سایت سفربانک بیایند و به اطلاعات خود بیفزایند واقعا خیلی خوشحالم که با سایت سفربانک آشنا شدم☺ با تشگر از نویسنده این مقاله خوب و سایت خوب سفربانک ????????????????
نمایش بیشتر