گنبدهای تاریخی مراغه

گنبد سرخ مراغه در استان آذربایجان شرقی و در جنوب غربی شهر مراغه واقع شده است. این گنبد در سال 542 هجری قمری با سبک معماری رازی به دست بنی بکر محمد بن بندان بن محسن معمار احداث شد و قدمت این بنا به دوران سلجوقیان باز میگردد، در گنبد سرخ دو کتیبه نصب شده است که یکی در ضلع شمالی و یکی در ضلع غربی قرار دارد. در کتیبه ضلع شمالی نام سازنده آن حکاکی شده در روی کتیبه غربی داستان ساخت آن حک شده است.
معماری گنبد سرخ مراغه
بعد از اتمام دوره سبک رازی در معماری ایران سبک آذری آغاز شد و در این میان ساخت گنبد سرخ مراغه یکی از گنبد های مراغه آغاز شده بود به همین دلیل در معماری آن ردپای معماری رازی دیده میشود. در بدنه این بنا از آجر و کاشی استفاده شده که نتیجه ترکیب دو سبک معماری رازی و آذری است. این مجموعه مکعب مربع شکل شامل سرداب، اتقی اصلی و تعدادی پله می باشد.
گفته شد که کتیبههای اضلاع شمالی و غربی هر کدام معنی خاصی دارند، کتیبههای اضلاع شرقی و جنوبی گنبد آیات قران روی آنها حک شده است و به عقیده کارشناسان میراث فرهنگی حفره های روی اضلاع گنبد نشان دهنده کاربرد آن در گذشته به عنوان رصدخانه می باشد.
این بنا در تاریخ 15 دی ماه 1310 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت، جالب است بدانید علامت شرکت سایپا از کتیبههای فیروزهای سردر گنبد گرفته شده است. در محوطه گنبد سرخ یک ساعت خورشیدی وجود دارد که بسیار قدیمی و با ارزش می باشد اما اکنون فقط جنبه نمایشی دارد و کاربرد دیگری ندارد.
شرایط جغرافیایی مراغه
بعد از تبریز شهر مراغه بزرگترین شهر استان آذربایجان شرقی می باشد. مراغه را شهر میان بغ هم می نامند و بیشتر خیابانهای شهر پر از درخت می باشد. مراغه جز مناطق کوهستانی کشور است و در زمستان ریزش های جوی فراوانی دارد. تابستانهای این شهر معتدل و دلچسب و زمستانهای آن سرد است. لازم به ذکر است که جهت بازدید از گنبد های مراغه نیازی به خرید بلیط نیست بازدید کاملا رایگان میباشد.
گنبد کبود مراغه
طراحی و تزئینات این گنبد به دوران سلجوقیا و ایلخانان مغول باز میگردد و یک گنبد در میان گنبد های مراغه است. درباره زمان ساخت این گنبد نظرات متفاوتی وجود دارد عده های معتقدند که قدمت بنا به دوران مغولها بر میگردد اما عده ای بر این باورند که این گنبد متعلق به دوران هلاکوخان می باشد. برخی تاریخ احداث گنبد کبود را سال 593 هجر تخمین زدهاند و عدهای دیگر بین سالهای 582 تا 656 هجری تخمین زده اند.
گنبد کبود بر خلاف گنبد سرخ که چهار وجهی بود دارای ده پهلو است. این گنبد مخروطی شکل شامل دو قسمت سرداب و اتاق اصلی است. در سردابه گنبد کتیبه ای نصب است که به همین دلیل بعضی معتقدند که گنبد مقبره بوده و به نام قبر مادر هلاکوخان معروف شده اما این فرضیه از سوی کارشناسان میراث فرهنگی رد شده است. دیواره های سرداب منقوش به کلماتی نظیر الله، والحمد با آجرهای فیروزهای رنگ طراحی شده.
پل سرچشمه روستای مردق
پل سرچشمه روستای مردق در تاریخ 17 اسفند ماه 1381 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت و قدمت آن به دوران صفویان برمیگردد. این پل تنها پل و بلندترین مراغه است پایههای پل سنگی و از سنگهای معدن سنجان و آجرهایی قرمز ساخته شده است.
مسجد شیخ بابا مراغه
این مسجد به دلیل تغییراتی که در گذر زمان داشته کاملا تغییر کرده و دیگر جنبه تاریخی و هنری سابق را ندارد. آنچه از مسجد باقی مانده چند ستون است که یک ستون سنگی به موزه مراغه اهدا شد؛ بر روی این ستون متنی به خط ثلث نوشته شده که گویا نام شیخهای صوفیه تعلق دارد. ستونهای دیگر که چوبی و منقوش به طرحهای اسلیمی هستند هنوز در محوطه مسجد خودنمایی می کنند همچنین سفرهخانهای سنتی در سمت راست مسجد احداث شده است.
برج مدور مراغه
قدمت این برج مدور به دوران سلجوقیان برمیگردد و در سال 563 هجری ساخته شده است. این برج حدود 10 متر از گنبد سرخ یکی از گنبد های مراغه فاصله دارد و شما به راحتی می توانید از هر دو بنا بازدید کنید. این برج مقبره شخصی است که هویتش معلوم نیست و تاکنون هیچ نظریهای راجع به این موضوع وجود نداشته است. این برج در گذشته کاربرد، دفاعی داشته و به همین دلیل به تزئین فضای بیرونی آن اهمیتی داده نشده است . وجه اشتراک این برج با گنبد سرخ کتیبهای که سردر آن نصب است که دقیقا شبیه هم هستند. اگر از این برج ده متر دیگر هم که دور شوید به گنبد کبود در گنبد های مراغه خواهید رسید.
گنبد غفاریه مراغه
گنبد غفاریه یکی دیگر از گنبد های مراغه کنار رودخانه صوفی چای در شمال غربی شهر مراغه واقع شده است. این بنا در زمان ایلخانیان و به دستور سلطان ابوسعید بهادرخان در دو طبقه احداث شد. گنبد غفاریه هم بنایی مربع شکل است که با آجر تزئین شده است، در فضای بیرونی گنبد یک طاق بزرگ و دو طاق باریک اما بلند مشاهده میشود. طاق بزرگ با کاشیهای سیاه و سفید و فیروزهای تزئین شده است. در فضای داخلی گنبد ستونهای آجری که به شکل لوزی هستند دیده میشود.
آخرین مقالات






نظرات کاربران
من تا به حال به شهر مراغه سفر نداشتم اما با مطالعه مقاله جامع و کامل دوستان خیلی خوشحالم مراغه را به خوبی توصیف کردن و توضیح کاملی در مورد آثار باستانی آن ارائه نمودن امیدوارم به زودی به این شهر زیبا و باستانی سفری داشته باشم.
پل سرچشمه روستای مردق مراغه هم یه جای دیدنی و یکی از جاذبه های طبیعی مراغه هست که کنار گنبد های تاریخی و پر قدمت اش به عنوان جاذبه های گردشگری این شهر زیباست.با این حساب که مراغه تابستون های معتدل و دلچسبی داره پس طبیعتا هم باید آب و هوای خوش و تمیزی داشته باشه و هم طبیعتش پربار و غنی باشه.و دیدار از طبیعت و گنبدهای این شهر زیبا رو لذت بخش تر کنه.شاید یه چیز سلیقه ای باشه اما بنظرم آب و هوا خوش و خوب هم یکی از موارد انتخاب مقاصد گردشگری هست و تو سفر تو جای خودش تاثیر داره.
وجود این گنبد های خاص و زیبا نشانی از فرهنگ و معماری در گذشته رو دارن.سبک و شکل این گنبدها با توجه به اینکه تو گذشته های دور بنا شدن زیبایی خودشون رو دارن.استفاده از گنبد سرخ مراغه هم به عنوان رصد خانه نشان از اهمیت و پیشرفت علم نجوم تو اون زمان رو داره. این گنبدهای زیبا و با ساختار و نقوش و نوشته های روشون و کارکردشون تلفیقی از فرهنگ و هنر و علم و نجوم و معماری گذشته این شهر زیبا رو به تصویر میکشن.چه خوب میشه که با مرمت و رسیدگی به این بناها آثار باستانی تاریخ گذشته کشورمون رو حفظ کنیم و به همه بشناسونیم.
سلام و خسته نباشید خدمت همه ی کاربران سفر بانک امیدوارم حالتون خوب خوب باشه شهر مراغه یکی از شهرهای اذربایجان هست شهری که دارای بناهای تاریخی زیادی است مثل مسجد شیج بابا و برج مدور.اصولا برجهایی که درقدیم ساخته میشده بیشتر جنبه دفاعی داشته مثل برج مدور.از دید جغرافیایی که مراغه کوهستانی شناخته شده که در بهار و تابستان بهترین فصل برای گردش در انجاست.
سلام به همراهان سفر بانك گرامي و ممنون از مقاله خوبتون شهر مراغه که يكي از شهر هاي زيبا و با شکوه و مورد علاقه گردشگران و توریست ها است حتما یه سفر به این شهر زیبا میروم و گزینه ی سفر من سفربانک است که با قیمت های مناسب و ارزان می شود به همه ی نقاط زیبای ایران سفرکرد مقالتون خيلي خوب و كامل بود موفق و سر بلند باشيد ممنون از شما
نمایش بیشتر