نیایشگاه و معبد آرتمیس محلی برای پرستش بانوی شرقی!

نیایشگاه آرتمیس یا معبد آرتمیس یکی از عجایب هفتگانه است که در سال 550 پیش از میلاد ساخته شده است. معبد آرتمیس روزگاری جزء زیباترین بناهای دنیا به حساب می آمد. این معبد با قدمتی سه هزار ساله از جمله شاهکارهای مثال زدنی معماری بود که راز و رمزهای زیادی در دل خود داشت. معبد آرتمیس در کشور ترکیه و در 50 کیلومتری شهر ازمیر و شهر افسس واقع شده بود. این بنای زیبا به معبد مرمرین نیز مشهور بود زیرا تماما از سنگ مرمر ساخته شده بود.
چرا نیایشگاه آرتمیس جز عجایب هفتگانه است؟
نیایشگاه آرتمیس با طراحی و معماری بسیار خلاقانه و بی نظیری ساخته شده بود به همین دلیل هم در فهرست عجایب هفتگانه جهان قرار گرفت. گفته می شود که این نیایشگاه مرمرین یادبودی از یک الهه ی محلی و پاکدامن بوده است که برای مردم آن زمان قابل احترام بود از این رو هرساله افراد زیادی هدایای با ارزشی به این نیایشگاه هدیه می کردند. امروزه نیز هر ساله افراد زیادی به قصد بازدید از این زیباترین سازه ی دنیا به کشور ترکیه سفر میکنند.
بنای قدیمی معبد آرتمیس در کجا بود؟
طبق اطلاعات باستان شناسان بنای اولیه این معبد عجیب و زیبا حدود سال های 550 پیش از میلاد مسیح ساخته شده بود، منطقهای که معبد در آن بنا شده بود به شدت سیل خیز بود، عده ای معتقدند که سرانجام نیز سیل آن را ویران کرد. ولی برای بار دوم معبد آرتمیس به دستور پادشاه لیدیه به نام کرزوس و توسط معماری یونانی به نام کرسیفون ساخته شد. کرزوس پادشاهی متومول بود که با هزینهی هنگفتی اقدام به ساخت دوباره ی این معبد باشکوه و زیبا کرد.
این معبد مکانی برای تجلی الهه های یونان باستان بود و جالب است بدانید که هربار این بنا به دلیلی فرو ریخت و ویران شد باشکوه تر و عظیم تر سربرآورد والبته در همان مکان دوباره بازسازی شد زیرا این معبد برای مردم آن دوره از نظر مذهبی اهمیت ویژهای داشته است.
بنای جدید نیایشگاه آرتمیس
چنان که گفته شد بنای این معبد کاملاً از جنس سنگ مرمر بوده است، معماری این معبد چهارگوش تلفیقی از معماری کلاسیک یونان و معماری شرق بود، پس از ورود از ورودی اصلی این نیایشگاه، ابتدا حیاط بسیار بزرگی به چشم میخورد که در کنار حیاط با عبور از پلکان مرمرین و دلربا به تراس های طبقات بالا که وسعت زیادی داشتند و باصفا و دلنشین بودند ختم می شد.
ستون هایی که پایه های مستحکمی برای معبد بودند و دردو ردیف دور تا دور معبد را احاطه کرده بودند هر کدام حدود بیست متر ارتفاع داشتند، تعداد 120 عدد از این ستون ها منظره ی شگفت انگیز و با ابهتی به این نیایشگاه بخشیده بودند که روکش آنها از جنس طلا و نقره ی خالص بود!. چهار مجسمه ی زیبای برنزی که نماد چهار زن جنگجو آمازون بودند بر درگاه این معبد خودنمایی می کردند و از شاخصه های این معبد محسوب می شدند.
همچنین فضای داخلی این نیایشگاه مملو از تندیس های زیبا و گران بهای برنز بود، بر دیوارهای معبد نیز نقاشیهای نفیسی خودنمایی میکردند، در بخش شرقی این معبد جایگاهی بسیار باشکوه به چشم می خورد که درون آن مجسمه ی آرتمیس که ازجنس چوب آبنوس بود کارگذاشته شده بود، ولی امروزه از آن همه شکوه و زیبایی چیز زیادی برجا نمانده است، تنها قطعاتی از مجسمه های برنز و کوزه ای ارزشمند که پر از طلا با پیشینه ای 2600 ساله موجود است که در موزه ی بریتانیا در لندن نگهداری می شود.
افسانه هایی در مورد نیایشگاه آرتمیس
اغلب مورخین بر این باورند که در منطقهای که بعدها نیایشگاه آرتمیس ساخته شد قبیله ای زندگی می کردند که همگی زن بودند و هیچ مردی در این قبیله زندگی نمی کرد به همین دلیل هم این معبد ساخته شد تا آنها بانوی شرقی، ایزدبانو آرتمیس را عبادت کنند. در سال 356 میلادی فردی به نام هروستراتوس که به دنبال شهرت جهانی و معروفیت بود تصمیم به آتش زدن نیایشگاه آرتمیس گرفت، و در شبی که مصادف شده بود با تولد اسکندر مقدونی، معبد را به آتش کشید و این بنای با ارزش را به ویرانه ای تبدیل کرد و خودش نیز توسط پیروان آرتمیس کشته شد.
بازسازی دوباره ی معبد آرتمیس
پس از اینکه معبد آرتمیس سوخته شد سال ها به حال خود رها شد تا زمانی که اسکندر مقدونی تصمیم به بازسازی معبد در ازای حک شدن اسمش بر درگاه آن گرفت، ولی طرفداران این نیایشگاه که تعصب خاصی به آن داشتند این موضوع را قبول نکردند و سال ها بعد با همکاری یکدیگر معبد را با ابعاد بزرگتری از نو ساختند.
این بار پیکرههایی از افراد معروفی چون فیدیاس، فرادمون، کرسیلاس، پلیکلیتوس نیز در معبد گذاشته شد و تا حدود 600 سال معبد به همان شکل باقی ماند تا اینکه یک بار دیگر در سال 268 میلادی توسط قبیله ی آلمانی گات معبد دوباره به آتش کشیده شد، ولی در کمال ناباوری قسمتهای سوخته ی معبد دوباره مرمت شد و سرانجام در سال 401 میلادی جان کریسوستوم که فردی کاتولیک بود نیایشگاه آرتمیس را به طور کامل ویران کرد و از بین برد و این معبد را برای همیشه نابود کرد.
آخرین مقالات






نظرات کاربران
با اینکه علاقه زیادی به آثار تاریخی ندارم اما این معبد نظرمو جلب کرد ساخت این بناها با ستون های سنگی بلند به نظر من شاهکار واقعی بوده اون زمان با کمبود امکانات ساخت بناهای این جوری حیرت انگیز بوده هرچند الان چیزی از شکوهش باقی نمونده ولی باز هم حکایتش جالبه