معبد باخوس در بعلبک لبنان
 copy.jpg)
«معبد باخوس» (Temple of Bacchus) قطعاً یکی از بهترین معابد تاریخی حفظ شده و باقی مانده است. از این سازه تاریخی اغلب به عنوان زیباترین معبد جهان رومی یاد می شود و امروزه یکی از این جاذبه های تاریخی است که مورد بازدید تورهای گردشگری لبنان قرار می گیرد.
بعلبک (Baalbek) یکی از شهرهای کشور لبنان است که در میان رشته کوههای شرقی و رشته کوههای غربی این کشور قرار گرفته و در 85 کیلومتری شمال شرق بیروت واقع شده است. این شهر که به نام هلیو پلیس (Heliopolis) یا شهر خورشید نیز نامیده می شود، مجموعهای بزرگ از سایتهای باستان شناسی اماکن تاریخی که جزء بهترین جاذبه های دیدنی لبنان هستند را در خود جای داده است به طوریکه در سال 1984 به عنوان یک سایت میراث جهانی یونسکو انتخاب شد.
به طور کلی معابد یکی از جاذبههای دیدنی کشورها محسوب می شود و از میان آن ها، معابد رم باستان و معابد تایلند مثل معبد سانچری آو ترو در شهر پاتایا از جمله معروفترین ها هستند.
تاریخچه معبد باخوس
تا قبل از پیروزی و تسخیر "سریا" یونانی، هیچ آثار باستانی از بعلبک شناخته نشده است. پس از مرگ اسکندر بزرگ، این منطقه به دست سلسله رومی Ptolemaic افتاد. در سال 200 این منطقه توسط Seleucid Antiochus III فتح شد و مالکیت آن تا سقوط خاندان Seleucid به دست آن ها باقی ماند و تحت کنترل رومی ها بود. تا چند دهه بعد، این منطقه جزء مستعمرههای رومی ها بود و سپاهیان رومی در آنجا اقامت داشتند. سال ها بعد تحت سلطه بیزانسی ها قرار گرفت و در نهایت زیر سلطه اعراب رفت.
عبادتگاه به باخوس لبنان کجاست؟ این عبادتگاه به خدای باده یونانی و رومی نسبت داده می شود. نام و نام های دیگری که به تناوب به این عبادتگاه نسبت داده شده بود «معبد خدای دایونیسوز» و معبد خدایان دیگر بود که به تناسب دوران مختلف تغییر میکرد. در مورد عبادتگاه های زرتشتیان نیز میتوان به آتشگاه باکو که امروزه از جاهای دیدنی باکو است اشاره کرد.
معماری و سازه معبد باخوس بعلبک در لبنان
ارتفاع این سازه 31 متر و معماری آن به سبک معماری رومی و کلاسیک است و مساحتی در حدود 7 کیلومتر مربع را در بر گرفته است. در عرض ایوان هشت ستون و در طول آن 15 ستون دیده می شود که در امتداد جبهه عبادتگاه و به موازات هم قرار گرفته اند. ورودی اصلی سازه با ارتفاع 11 متر، با انگور و درخت تاک مزین شده است؛ این ورودی در بخش میانی 2 ورودی کوچک تر قرار دارد، یکی از این ورودی های کوچک تر به سالن و دیگری به طبقه دوم راه دارد.
سالنی مخصوص آیین دینی و تفکرات مذهبی نیز در این سازه تاریخی وجود داشته است، قسمت انتهایی این سالن بزرگ به دو قسمت تقسیم شده: بخش پایینی و بخش بالایی؛ این دو بخش از طریق پله به هم مرتبط بوده است. در دیوارهای آسیب دیده می توان حکاکی هایی از زنان باده گسار را دید که این خود از نشانه های مختص به معبد باخوس است. با توجه به تزئینات و طراحی این سازه باستانی، آن را به قرن دوم میلادی نسبت داده اند و معمولاً تصدیق شده است که ساخت آن در زمان سلطنت امپراطور آنتونیوس پیوس (Antoninus Pius) تکمیل شد.
اگر در ردیف ستونهای اطراف ایوان راه رفته و قدم بزنید در سقف سازه حکاکیهایی از چند خانم را خواهید دید که در حال تاج گذاری هستند؛ این خانمها نماینده شهرهایی هستند که در ساخت و ساز معبد باخوس سرمایه گذاری کرده بودند. در یکی از دیوارها میتوان به راحتی دو کتیبه از امپراطوری آلمانی Wilhelm II را دید که در سال 1898 همراه شریک ترکیه ای خود، سلطان عبد الحمید دوم از سازه بازدید کرده بود.
در دیدیم ترکیه نیز چنین سایت های باستانی وجود دارد. از جمله آنها می توان به پرینه اشاره کرد. بازدید از آنها می تواند برای علاقه مندان جالب باشد. با توجه به اینکه این کشورها جزء کشورهای بدون ویزا برای ایرانیان هستند، برای مسافرت به آنجا مشغله تهیه روادید را نخواهید داشت.
آخرین مقالات






نظرات کاربران
ظاهراً در گذشته رومی ها تو اکثر کشورهای امروزی حکومت داشتن خیلی از بناهای تاریخی هنر دست رومی ها بوده چه ستونهای بلند و محکمی داره بنظرم بیرونش از داخلش قشنگتره کار جالبی که کردن اینه خانمهای که در ساخت معبد سرمایه گزاری کردن اثری ازشون تو معبد گذاشتن میشه اینو یه جور قدر دانی دانست بنظرم کارشون جالب بوده