حرم حضرت زینب (س)

شاید یکی از دلایلی که ما ایرانیان را به دفاع از کشور سوریه ترقیب می کند وجود مقبره حضرت زینب(ع) باشد. این مکان در جنوب شهر دمشق و در منطقه ای به نام "السیده زینب" قرار دارد. هر چند در مورد مکان دفن حضرت زینب افسانه های های مختلفی وجود دارد، اما سالیان دراز است که این حرم حضرت زینب به عنوان محلی برای زیارت ایشان، شیعیان را به سمت خود کشانده است و چه افرادی که با توسل به وی حاجت ها گرفتند؛ برای آشنای بیشتر با سفربانک همراه باشید.
معماری حرم حضرت زینب(ع)
هنگام ورود به حرم حضرت زینب، اولین چیزی که به چشم می خورد پلان مربع صحن است که حرم را در میان خود فرا گرفته است. دیدن گنبد طلایی و دو گلدسته های مزین شده چشم هر بازدید کننده ای را به خود جذب می کند و جلوه زیبایی به حرم داده است. این حرم دارای چهار درب ورودی است که فضای مستطیلی شکل دارد، با ورود به داخل حرم آیینه کاری های سقف و دیوارها فضایی روحانی را ایجاد کرده که بسیار دل انگیز دیدنی است. ضریح حضرت، نقره ای رنگ همراه با 8 ستون دور تا دور آن است که دارای کاشی کاری های زیبایی است که به دست مرحوم هنرمند اصفهانی "علی پنجه ور" به مدت ده سال انجام شده است. دیوارهای مقبره تا نیمه از سنگ سفید است و در ادامه آیینه کاری شده اند. به جرات می توان گفت اکثریت تزئینات به کاررفته در این مجموعه هنر دست ایرانیان است که به خاطر عشق به اهل بیت انجام داده اند. جالب است بدانید طلاکاری های حرم در زمان محمد رضا شاه پهلوی و به دستور فرح پهلوی تزئین شده است.
در کنار حرم حضرت زینب، شبستانی بزرگ با وسعت ده هزار متر مربع قرار دارد که سقف آن به صورت مشترک تا سقف مقبره ادامه دار است و به صورت پله ای بر روی هم قرار گرفته اند. در میان این قسمت، گنبد حرم قرار دارد که دور تا دور آن مزین به آیاتی از قرآن کریم است. شش ضعی صحن به نام "مصلای زینبیه" نیز مشهور است که علاوه بر نماز جماعت، سایر مراسم های مذهبی هم در آن اجرا می شود؛ این مکان در بین مردم و گردشگران یکی از مهم ترین جاهای دیدنی دمشق است.
بعد از به جا آوردن نماز، می توانید به قسمت غربی حرم حضرت زینب بروید، در این مکان آرامگاه چند تن از علمای شیعه قرار دارد که در این مکان مقدس دفن شده اند. از جمله می توان به قبر "سید محسن امین عاملی" و قبر "سید حسین یوسف مكی عاملی" اشاره نمود. در دو ضلع اصلی دیگر یعنی شمال و جنوب صحن هم قبرستان هایی وجود دارند که قبر مشاهیر معروف شیعه در آن ها قرار گرفته است.
طرح بازسازی و توسعه حرم حضرت زینب (ع)
بعد از حمله های انتحاری که در سال 1392 (ه. ش) در سوریه رخ داد، بسیاری از نقاط حرم حضرت زینب آسیب جدی دید که به موجب آن ستاد عتبات عالیات طرح ترمیم و بازسازی حرم را در دستور کار خود قرار داد. بعضی از این نقاط تخریب شده توسط طلاهایی که مردم شریف خوزستان به این کشور هدیه داده بودند، بازسازی شد. علاوه بر آن طرح توسعه فضای حرم هم در سال های اخیر انجام شده است که فضایی حدود 2 هزار و 350 متر به صحن اضافه شد که وسعت صحن را به 3 هزار و 100 متر افزایش داد. طرح مسقف سازی بخش های شمالی و شرقی صحن هم در لیست کار قرار داشت که تاکنون 40 درصد آن انجام شده است. پارکینگی در جوار حرم به منظور آسایش زائران حرم حضرت ساخته شده است که تا قبل از آن هیچ گونه فضایی برای این کار اختصاص داده نشده بود.
علاوه بر آن به منظور اقامت زائران، مهمانسرایی در پنج طبقه در کنار حرم احداث شده است که هم اکنون مراحل پایانی را پشت سر می گذارد. طبقه همکف آن بخش اداری است و دارای 60 سوییت با ظرفیت های متفاوت است که دو طبقه از ساختمان را به خود اختصاص داده است و می تواند در آن واحد هزار نفر را در خود جای دهد و امکانات دیگری را برای گردشگران تور سوریه فراهم کند. یک طبقه از آن هم مختص سالن غذاخوری است که برای رفاه حال بیشتر مسافرین بنا شده است. طبقه ای دیگر هم مختص نگهداری مواد غذایی است.
آدرس حرم حضرت زینب(ع)
بعد از ورود به شهر دمشق در نزدیکی فرودگاه بین المللی، می توانید به حرم حضرت زینب بروید. توصیه میکنم قبل از رفتن سری هم به بازار ها و مراکز خرید سوریه بزنید و سوغاتی هایی همچون جانماز، چادر، مُهر و تسبیح را خریداری کنید.
آخرین مقالات





