کلیسای آنچیسخاتی مریم مقدس قدیمی ترین صومعه تفلیس

«کلیسای آنچیسخاتی» در قرن ششم توسط پادشاهی به نام داچی ایبریا ساخته شد. زمانی که او تفلیس را به عنوان پایتخت خود انتخاب کرد، این صومعه را در آنجا بنا نهاد. کلیسای مریم مقدس در واقع نامیست که در ابتدا برای این بنا انتخاب شده بود. بعدها با ورود نقاشی ارزشمندی از شمایل حضرت عیسی (ع) به این مکان، نام آن توسط یک روحانی به آنچیسخاتی تغییر یافت.
نام آنچیسخاتی از مجسمهای به نام آنچا گرفته شده است. این مجسمه در ابتدا در کشور ترکیه بود. پس از حمله عثمانیان به گرجستان، به این کشور منتقل شد و هم اکنون در موزه هنر این کشور نگهداری می شود.
تاریخچه ساخت کلیسای آنچیسخاتی مریم مقدس
کلیسای مریم مقدس در قرن ششم ساخته شد. همانند بناهای تاریخی دیگر، این بنا نیز از گزند تخریب در امان نبود و در طول عمر خود بارها دچار آسیب شد. از جمله این آسیبها می توان به جنگ هایی که بین گرجستان، پارسها و ترکها صورت گرفت اشاره کرد. بیشتر آسیبها طی قرن های 16 تا 17 وارد آمد. اما ساختمان کلیسا در همان سال ها نیز به حال خود رها نشد و مورد بازسازی و مرمت قرار گرفت.
در دوره اتحادیه جماهیر شوروی، تقریباً همه کلیساها یا بسته شدند یا به زندان تبدیل شدند. آنچیسخاتی نیز از این امر مستثنی نبود. در آن دوره برگزاری تمامی مراسمهای روحانی ممنوع شد و کاربری آن از یک فضای مذهبی به موزه مبدل گشت.
در بین سالهای 1958 تا 1960 این بنا برای میزبانی جشن 1500 سالگی تفلیس که از مراسم مهم این شهر است آماده سازی می شد.
بعد از پایان گرفتن حکومت شوروی، بار دیگر کلیسای آنچیسخاتی فعالیت خود را از سر گرفت. پس از آن، تا به امروز به عنوان مکانی مذهبی برای انجام مراسم و فرایض فعالیت دارد.
معماری کلیسای آنچیسخاتی
معماری این بنا نسبت به دیگر کلیساها کمی متفاوت میباشد. سقف ساختمان شیبدار و به شکل شیروانی است. برج ناقوس آن گنبدی شکل و بزرگ بوده و در بالاترین نقطه آن صلیبی قرار گرفته تا از دوردست نگاهها را به خود جلب کند و نوید وجود مکانی مذهبی را به علاقه مندان بدهد.
در ابتدا این سازه با سنگهایی مستطیل شکل ساخته شده بود. پس از بازسازهای مکرری که بر روی آن صورت گرفت، آجرها جایگزین سنگها شدند تا کلیسا بار دیگر سرپا و استوار بماند.
در گذشته این سازه چهار ورودی داشت. سه ورودی از این چهار ورودی امروزه به دلیل تخریب و آسیبهای فراوان قابل استفاده نیست. برای ورود به ساختمان صومعه باید از ورودی بخش غربی استفاده شود. این عبادتگاه سه شبستان دارد که میتوانید از آنها بازدید کنید.
محوطه و حیاط صومعه توسط نردههایی فلزی از خیابان جدا شده است. نبود دیوارهای آجری باعث میشود تا بتوانید از خیابان تصویری از نمای بیرونی کلیسا داشته باشید. در حیاط کلیسای آنچیسخاتی باغچه کوچکی وجود دارد که درختچههایی در آن کاشته شده است.
تزئینات داخلی کلیسای آنچیسخاتی
محراب کلیسای آنچیسخاتی با نقاشیهای متعلق به قرن 17 که آثاری هنرمندانه و البته مذهبی هستند زیباسازی شده است. این نقاشیها بر جای جای دیوارها نقش بستهاند و تصویری خیره کننده به فضای داخلی بخشیده اند. یکی از مواردی که نشان از قدمت زیاد این صومعه دارد، وجود کتیبهها و نوشته هایی است که بسیار جالب توجهاند.
میهمانی رنگها در تصاویر دیوارها، بازدیدکنندگان را برای لحظاتی به خود جلب می کند. زیرا هر کدام از آن ها علاوه بر زیبایی، روایت کننده تاریخ و داستانی هستند که به تصویر کشیده است.
نکاتی در مورد بازدید از کلیسای مریم مقدس تفلیس
چنانکه ذکر شد، این کلیسای ارتودکس گرجی فعال است و میزبان مراسمات گوناگونی می باشد. از این جهت باید هنگام حضور در آنجا شئونات لازم یک فضای مذهبی رعایت شود و پوشش مناسبی داشته باشید. همچنین در نگام حضور در فضای داخلی سکوت را رعایت کرده و با آرامش مشغول تماشا و بازدید از قسمتهای مختلف این بنای تاریخی و زیبا شوید.
ساعت بازدید و آدرس
کلیسای آنچیسخاتی مریم مقدس هم اکنون در خیابان شاوتلی قرار گرفته است و قدیمیترین کلیسای شهر تفلیس محسوب میشود.
علاقه مندان می توانند هر روز از ساعت 9 صبح تا 6 بعد از ظهر از این مجموعه بازدید کنند. اگر در فصل بهار و تابستان به آنجا بروید شانس دیدن بنایی در آغوش درختان و گلها را هم خواهید داشت. درختان و گیاهانی در اطراف صومعه وجود دارد که با توجه به آب و هوای تفلیس، در بهار و تابستان به زیباترین حالت خود می رسند.
Address: 11 Ioane Shavteli St, Tbilisi, Georgia
آخرین مقالات






نظرات کاربران
فکر میکنم در مرمت و بازسازی بنا کوتاهی کردن خیلی کهنه و قدیمی مونده حیفه که از دست بره اما خب داخل کلیسا خیلی از نمای بیرونی اون بهتره هم تزیینات جالبی داره هم رسیدگی خوبی به اون شده مخصوصا نقاشی های دیدنی قشنگی داره
از نمای بیرون که دیدم فکر نمیکردم داخلش اینقد شیک و قشنگ باشه اصلا به نظر من همه ی کلیساها قشنگن حتی اگه تو ساده ترین حالت ممکن ساخته بشن حس خاصی به آدم میدن منکه همیشه با دیدن هر کلیسایی ذوق زده میشم این کلیسا هم واقعا ارزشمند و دیدنی هست مخصوصا با این همه شمع
میری کلیسای آنچیسخاتی سفر میکنی به 1000 ساله پیش خیلی توش باحاله حس خاصی به آدم دست میده